Friday, October 25, 2013

1st Floor Pin-up

After the midterm critique, I decided to change a lot of the design work that I already did. After talking to the guest speakers, I rearranged the back half of the Pharmacy so that the circulation is on the inside, instead of the outside, and I also changed the displays to resemble the ones in the bike shop, even though they will differ in material. In the bike shop, I mainly changed the displays. But the biggest difference in both places is the ceiling. In the pharmacy, I have lowered ovals that help to define space as well as house light fixtures for illumination. In the bike shop, I incorporated a dropped ceiling design that resembles the spokes of a bike wheel, which relates to the location of bike displays. In the pharmacy, I would like for the materials and displays to be brighter, cleaner, and more white, whereas the bike shop can be darker materials and displays. I believe that my design will be able to be full experienced once I complete my renderings and perspectives.


After having everyone walk around and talk to me about my project, I certainly have a lot of changes that I need to make. My Pharmacy and Bike Shop are the areas that I am having the most difficulties with, but I believe that once I sit down and rethink about my design and make it connect with my concept, then the right design is sure to follow. I was pleased to learn, however, that my design is not endangering any lives and that it meets the code requirements. Jerry spoke to me about changing the whole that is punched through the 1st floor to the basement and make it relate to the stairs so that people know that they are connected. I believe that I will use an oval instead of a circle because Lauren pointed out that the whole was the only full circle and didn't seem to fit within the space and my design. Jo really found something in a display that I proposed for the bike shop, so I think that I will incorporate it throughout my design. All in all, I got great feedback from everyone and it has given me a lot to think about, but I'm sure that I will come up with a better and more thought out design.

Sunday, September 15, 2013

Reimaging Silver's: Phase 2 Reviews

          After looking around on Friday at everyone's projects, I noticed that there were something things that I could apply to my own project. For example, Jerry was commenting on Ashley's project, and stated that her concept should affect everything, even the light switch. This got me thinking that maybe I haven't been using my concept fully and that I should incorporate it more in the way my design is laid out. Hugh Sutphin was also giving some advice on her project and suggested that she might make the building more like an open mall, where all of the stores are open and transparent, which I though could be a way that I could take that comment and apply it to my own project by thinking about increasing the transparency throughout the stores and apartments. After looking at Monica's and hearing what Jo had to say, I have to agree with her on some things. For instance, Jo pointed out that Monica should have a title for her project to explain some thoughts behind it and to set her project out from the rest and make it unique. I then realized that I hadn't come up with a title, so I need to think about whether I was to make my title something about my Haiku Graphic or something different.
          During my walk around the room, I heard some students commenting on each other's project and it made me interested to hear about some opinions that my peers had. Several of them, like Shirley, Ana, and a few others told Jackie that it seemed as if she had too much circulation throughout her building, which she claimed was for the purpose of riding bikes. While I think that is a good idea, I do believe that she should have marked off a rink or some designated area for the bike riders so that they aren't riding around everywhere and so that people looking at her project could understand better. Morgan brought up the issue of safety in Kristy's project due to her stairs being too far away from the wall without a proper handrail. Safety normally isn't the first thing that we think about in studio, although it should be. Normally, people get too caught up in what they want to achieve, and then try to find a way to make that safe, when it should be the other way around. I need to look back onto my project and think about what I think could be safe and what I would need to change. Kristy made a good point when talking to Shirley about her project. She noticed that the gift shop is located in the basement, but that it doesn't currently have anything else with it to attract attention and to get anyone to go down into it. This relates to my project because my gift shop is also in the basement and I am mostly relying on the Soda Fountain to get people downstairs to look at it, so I think that I need to incorporate something on the 1st floor so that people know that there is a gift shop downstairs to get them to look at it.

Reimaging Silver's: Phase 2

Haiku Graphic

Design Matrix


Floor Plans